Chakrele și Bolile Corpului


Dacă ai participat la una dintre clasele de yoga pe care le țin, probabil ai observat că nu practicăm doar exerciții fizice sau fitness. 

Mi-a plăcut foarte mult să înțeleg mai bine acest proces minunat al posturilor yoghine iar în școlile din India, Thailanda și Bali am înțeles că practicăm yoga nu doar pentru un corp frumos sau pentru a ajunge la iluminare dar și pentru un sistem imunitar puternic. 

Așadar, m-am gândit să fac o lista cu bolile specifice chakrelor pentru a înțelege mai ușor, unde ai blocaje, boli, în funcție de chakre. 


Dar să începem cu începutul. Chakrele sunt centrii energetici care își au rezonanțe în corpul fizic și subtil. Atunci când acestea sunt dezechilibrate, fie sunt hiperactive sau blocate, corpul se îmbolnăvește iar la nivel psihic-emoțional, manifestăm o serie de comportamente distructive, care pot fi vindecate (atât în plan fizic cât și emoțional) prin practică yoga, meditație, pranayama (tehnici de respirație) și alte metode de vindecare (shamanism de exemplu)Astfel, hai să vedem care sunt principalele boli în cazul dezechilibrelor energetice: 

- Muladhara. Fiind chakra noastră Pământ, chakra Rădăcina, Muladhara reprezintă chakra noastră primară. Atunci când sunt blocaje pe această chakra bolile ce pot să apară sunt: tulburări ale sistemului osos, devitalizare, constipație, hemoroizi, cancer de colon, paralizii, probleme cu genunchii și picioarele, afecțiuni ale dinților. 

Fiecare boală are o cauza subtilă astfel că aceste blocaje/ boli apar în urmă unor traume emoționale de cele mai multe ori.

Tips: Mergi pe Pământ desculț(a) cât mai mult. Te ajută să te conectezi la Mama Pământ și să te încarci cu energie vindecătoare și vitalitate. - Swadhisthana. Este centrul emoțiilor noastre. A plăcerii. Centrul Creației dar și centrul fricilor. Așadar dacă ai această chakra blocată vei avea probleme cu rinichii, vezica, prostată, organele genitale, fibrom, chisturi, secreții; disfuncții ale organelor de reproducere, probleme cu zona lombară. 

Tips: Dansează. Dansează prin casă. Mișcăți șoldurile. Lasă energia să se deblocheze. Esti mai fericit(ă) cand dansezi, nu?!


- Manipura. Plexul Nostru Solar. Centrul ambiției și focusului dar și centrul bucuriei. Atunci când există dezechilibre pe Manipura avem dezechilibre în sistemul nervos, digestiv, tulburări ale ficatului, bilei, pancreasului, ulcere, gastrite, balonări, indigestii, devitalizare. 

Tips: Călătorește în locuri calde cu mult Soare ( însă dacă Ayurvedic ești o persoană cu mult foc, Pitta Dosha, îți recomand să râzi cât mai mult pentru a echilibra focul interior și pentru a echilibra Manipura - uită-te la comedii) 


- Anahata. Inima noastră. Centrul Iubirii și al compasiunii. Atunci când avem dezechilibre pe Anahata avem probleme cu inima, timusul, tulburări ale pielii, tulburări ale sistemului respirator, tulburări ale sistemului imunitar: infecții de tot felul, răceli – de aceea copiii răcesc cel mai des deoarece au nevoie de afecțiune. 

Tips: Oferă cadou un obiect la care ții în cazul în care simți că nu poți oferi și primi iubire ☺️/ Practica Hooponopono (Iartă-mă/ Te iert / Îți multmesc / Te iubesc – direcționate către o persoană sau propria ființă )

- Vishudha. Este chackra gâtului și a comunicării. Este puntea între supramental și plan fizic. Atunci când avem un blocaj la acest nivel bolile ce pot apărea sunt: probleme de tiroidă, dureri în gât, astm, gușă, pierderea vocii, probleme cu amigdalele, durerile de gât și apăsări ale umerilor. 

Tips: Ascultă muzică clasică sau vocalizeaza mantre 

- Ajna. Ajna este considerată cel de-al treilea ochi și este centrul Intuiției. Atunci când sunt blocaje la acest nivel, oamenii pot înnebuni de-a dreptul, apărând tulburările mintale, halucinații, distorsionarea realității sau nu vedem realitatea așa cum este ea (un văl cade peste ochii noștri) 

De asemenea, depigmentarea pielii ține tot de un dezechilibru la nivelul Ajna. 

Tips: Postul alimentar cu apă. 

Nu vom dezbate aici și acum Sahasrara sau Chakra Coroana. Este important să începem cu începutul, cu Muladhara, să înțelegem dezechilibrele și bolile ce pot apărea în corpul nostru. 

Am oferit aici o lista și o exemplificare simplistă a chakrelor și bolilor din corpul fizic precum și a modalităților de vindecare cotidiană. 


Vreau să scriu de la cel mai simplu nivel pentru a se înțelege și pentru a aduce vindecare unui număr mai mare de oameni. Lucrurile și practicile sunt mult mai profunde însă înainte de a ajunge acolo, trebuie să ne uităm mai întâi la suprafață, ce putem detecta , apoi pas cu pas, cu răbdare, perseverență și iubire, ajungem și mai profund, descoperind și înțelegand nivelele conștientului, subconștientului și sufletul nostru.


Dar haideți să începem cu acest corp, templul nostru, cel care ne poartă în fiecare zi în această călătorie minunată a vieții. 


Cu iubire,


Sorina


799 afișare0 comentariu

Abonează-te la cursurile online de yoga, meditație și dezvoltare personală.

Contactează-ne pentru orice întrebări legate de cursuri, produse și alte informații legate de conținutul nostru

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 by Baliana School.

Societate Comercială înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de SC BALI SOUL JOURNEY SRL

Cod de Identificare Fiscală (CIF) 42422809 / Reg. com J10/262/2020

Societate Comercială înscrisă în sistemul de comercianți internaționali identificată cu codul VIES RO-42457092

©Toate drepturile rezervate.

Sigla; Numele; Conținutul online și offline sunt proprietăți intelectuale aparținând SC BALI SOUL JOURNEY SRL

Copierea, înregistrarea neautorizată, multiplicarea și/sau comercializarea celor mai sus menționate fără acordul în scris al autorului se pedepsesc conform Legii nr. 8/1996 modificată și completată de

Legea nr. 15/2019 privind drepturile de autor și drepturile conexe.