Yoga în timpul menstruației

Actualizată în: 19 Apr. 2020


Multe femei m-au întrebat dacă este ok să practice yoga în timpul menstruației. Ei bine, menstruația nu este o boală ☺️ Este un lucru firesc, normal, natural al corpului femeii. Un proces inteligent de creație și curățare. Corpul femeii se pregătește în fiecare luna să dea naștere unui copil. În momentul ovulației, cel mai scurt din toată perioada ciclului menstrual, femeia este strălucitoare, activă, vrea să iasă, să cunoască bărbați interesanți, să se îngrijească, să facă dragoste. 

În timpul ovulației și la scurt timp după, ne simțim pline de viață, strălucitoare, în plină formă. 


Dar ovulul nu este fecundat și un alt proces începe. Mucoasa bogată care trebuia să primească nouă ființă, va trebui curățată. Femeia în această perioada trece prin alte stări, diferite față de ovulație. Dar nu despre etapele ciclului menstrual vreau să va vorbesc acum (poate în alt articol)  ci despre menstruația în sine. Iarnă noastră. Când ne vine să ne închidem în camera, să ne acoperim cu paturi, să bem ciocolată caldă și să ne uităm la filme (sau să citim o carte) 
Dar menstruația nu este o boală. Dacă avem grijă de corpul nostru, dacă practicăm yoga, medităm, mâncăm sănătos (fără carne) , avem un sistem hormonal echilibrat și avem grijă de gândurile și emoțiile noastre, menstruația nu ar trebui să semene cu o boală. Ar fi mai ușoară și ar trece repede. 

Ce putem face în această perioada să ne simțim mai bine, fără să ne închidem în casă (deși interiorizarea este un proces bun dacă îl folosim constructiv) sunt în special exercițiile de respirație conștiente, respirația echilibrată, plenară, din abdomen. 

Respirația ne ajută să calmăm tensiunea din corp și tensiunea mentală și chiar să calmăm durerile. 

Yoga nu este interzisă în timpul menstruației, însă anumite posturi sunt, de exemplu: Lumânarea, Boat Pose, Halasana sau orice altă postura inversă (precum Lumânarea) sau posturi care folosesc mușchii abdominali. 

Iată câteva posturi care pot fi făcute în perioada menstruației și chiar ne ajută să ne simțim mai bine în această perioada: 

- Badrasana (Butterfly)

Ne așezăm la sol cu picioarele întinse în față, îndoim genunchii și apropiem tălpile până le lipim una de cealaltă. Prindem degetele picioarelor cu  mâinile și încercăm să apropiem călcâiele cât mai aproape de perineu. Coloana este dreapta și dacă nu putem pune genunchii pe podea, vom face câteva mișcări sus-jos care să ne permită flexibilizarea și deschiderea zonei inghinale. Respirăm profund, fără să forțăm mișcările. Ochii pot fi închiși, capul drept. 

Această asana ne ajută să lucrăm mușchii interiori ai coapselor, concomitent cu muchii planșeului pelvian. 

În textele vechi yoghine se spune că această asana ajută la vindecarea sterilitătii și echilibrarea activității ovariene. 

Femeile însărcinate pot efectua această asana, ajutându-le chiar să aibă o naștere mai ușoară. 


- Uttyha Dhanurasana 

Ne așezăm pe salteluță în table pose și aducem antebrațul stâng la sol, sprijinindu-ne pe întregul antebraț. 

Piciorul stâng se ridică și prindem glezna piciorului stâng cu mâna dreapta, corpul fiind susținut de antebrațul stâng și piciorul drept. 

Împingem piciorul stâng în sus ceea ce va arcui coloana vertebrală, capul rămâne drept în continuarea coloanei. Respirăm profund. 

Asana se realizează și pe partea opusă. 

Pe lângă rolul benefic pe care îl are în timpul menstruației, această asana ne ajută să reducem celulita J

- Janushirshasana – postura laterală cu capul la genunchi 

Stăm pe salteluță cu picioarele întinse și depărtate. Ne aplecăm către laba piciorului stâng încercând să atingem sau să apucăm cu mâinile talpa piciorului stâng, aducând capul, fruntea cât mai aproape de genunchi. Realizăm la început câteva mișcări de elasticizare până reușim să întoarcem ușor trunchiul spre stânga și să așezăm capul pe piciorul stâng. Stăm aici câteva respirații. Practicăm și pe partea opusă. 

Această asana pe lângă alte multe beneficii, elimina stările de slăbiciune. 


Un alt exercițiu care ne ajută în timpul menstruației este respirația de eliminare a tensiunilor din corp.

 

Așează-te pe salteluță în poziție de meditație, începe să respiri pe nas profund, abdominal, aducându-ți prezența aici și acum. Realizează această respirație până când îți simți corpul mai ușor și relaxat iar apoi inspiră pe nas, profund, iar expirația o poți face pe gură, chiar folosind litera A (aaaaaaa) , vizualizează cum pe fiecare expirație elimini tensiuni, stres, situații iritante , gânduri negative din minte și corp. 

Când te simți mai eliberată, poți continuă această respirație, folosind pe expirație litera M (mmmmmmm) 

Această verbalizare ne ajută să aducem o stare mai plăcută în corp și minte. 

La final,mai execută câteva respirații interioare, fără verbalizare, pentru a înmagazina în interiorul tău această stare. 

Nu uită: Menstruația nu este o boală. Ține doar de noi să reușim să avem un corp frumos, sănătos și un echilibru mental & emoțional. 


Tu ce faci pentru Tine? 


Cu iubire,


Sorina


196 afișare0 comentariu

Abonează-te la cursurile online de yoga, meditație și dezvoltare personală.

Contactează-ne pentru orice întrebări legate de cursuri, produse și alte informații legate de conținutul nostru

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 by Baliana School.

Societate Comercială înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de SC BALI SOUL JOURNEY SRL

Cod de Identificare Fiscală (CIF) 42422809 / Reg. com J10/262/2020

Societate Comercială înscrisă în sistemul de comercianți internaționali identificată cu codul VIES RO-42457092

©Toate drepturile rezervate.

Sigla; Numele; Conținutul online și offline sunt proprietăți intelectuale aparținând SC BALI SOUL JOURNEY SRL

Copierea, înregistrarea neautorizată, multiplicarea și/sau comercializarea celor mai sus menționate fără acordul în scris al autorului se pedepsesc conform Legii nr. 8/1996 modificată și completată de

Legea nr. 15/2019 privind drepturile de autor și drepturile conexe.